Geometria politica a situatiei curente


Evenimentele politice recente au un caracter utopic. Facand un retro pe segmentul istoric romanesc, incepand imediat dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial pana in prezent, se poate observa un tipar de manifestare al natiunii, privita ca un intreg. Cu toate astea o rasturnare de situatie de o asemenea dimensiune era greu de anticipat, chiar si pentru papusarii cortinei de fier. Era greu de anticipat, in conditiile prezente, in care scena era pregatita pentru a se juca aceiasi piesa, o piesa compusa pe un portativ marxist, avand in loc de cheia sol, secera si ciocanul.

Fenomenul politic actual este rezultanta intersectiei catorva plane pe care voi incerca sa le definesc in cele ce urmeaza. Structura situatie politice fiind mult mai complexa decat pare la prima vedere. Cei mai multi, dintre cei cu care am discutat, isi defineau sfera de factori de influenta doar in zona politicului actual, promovat de mass-media. Cred ca lucrurile trebuie privite dintr-un spectru mult mai larg de cauzalitate.

Planul psihologic joaca un rol esential in declansarea unor evenimente de acest fel. Regimul terorii, care s-a instaurat odata cu ocupatia comunista de dupa cel de-al doilea razboi mondial, a folosit metodele cele mai rudimentare, dar si cele mai violente, de instaurare si promovare a noii ideologii marxiste. O Europa distrusa de un razboi extrem de costisitor a pregatit scena intrarii in forta a dictaturii comuniste. Momentul a fost bine ales, astfel ca populatia nu avea capacitatea sa se opuna inca unui inamic, dar de aceasta data unui inamic deghizat, care a venit cu drapelul pacii. La scurta vreme, o natiune care inca nu si-a jelit fratii, parintii, copii cazuti sub ploaia de gloante, a fost invinsa de intunerecul noptii comuniste. Cizma sovietica a maturat din cale pe toti oponentii, instaurand o sclavie de mai bine de 30 de ani. In toti acesti ani de tortura prin amenintarea securitatii, prin infometare, prin stoparea oricarei comunicari cu alte state Europene, romanii si-au format o mentalitate bazata pe teama. Teama elimina, in primul rand, capacitatea de a reactiona si de a lua decizii importante. Ori o natiune a carui curaj a fost paralizat devine cu usurinta victima manipularii sub intreg spectrul ei de nuante. Efectul pierderii curajului este unul de lunga durata, astfel ca si in conditiile disparitiei factorului opresiv, oamenii isi pastreaza structura comportamentala anterioara.

Fenomenul mentionat poate fi foarte bine observat si in fragmentul istoric din perioada vietii lui Moise. Evreii au fost supusi unui regim de teroare de catre egipteni, astfel structura personalitatii acestora s-a adaptat la un regim de viata reactiv. Incapacitatea de a lua decizii importante era un factor dominant al vietii cotidiene.  Perioada exodului de 40 de ani a fost dominata de un tipar comportamental format in sistemul de tortura egiptean. Acest episod arata foarte clar cat de adanci sunt radacinile fricii si cat de grea este tranzitia de la un regim de viata de umilinta la unul de libertate. De abia generatiile nascute in perioada exodului au fost capabile sa se adapteze unui regim de viata liber.

Perioada de la revolutia decembrista pana in prezent a fost o perioada de exod a romanilor, de la un sistem de teroare la unul in care libertatea de manifestare a avut un grad de libertate putin mai mare, dar nu unul suficient de mare. Generatiile tinere care au avut sansa sa se acomodeze cu standardul de viata din tarile dezvoltate au prins un alt stil de viata. In anii in care am avut sansa sa fiu in diaspora am observat modul in care structura personalitatii se modifica si se adapteaza mediului social de acolo. Astfel ca, prin exersarea zilnica, fostul stil de viata limitat, dominat de frica, se transforma dintr-unul reactiv, care simte nevoia de dominare, intr-unul proactiv in care individul isi poate manifesta si sustine propriile optiuni. Deschiderea comunicarii cu tarile Europene si posibilitatea de migrare a reprezentat o lovitura destul de dura regimului de fier. Oamenii obisnuiti sa traiasca in stilul dominator comunist au scapat de sub latul intimidarii si au ales sa-si manifesta liber optiunile.

Manipularea celor din diaspora este un factor destul de putin plauzibil, pentru ca adaptarea la un stil de viata occidental elimina treptat nevoia de a fi coordonat. Se formeaza capacitatea de libera exprimare, de luare de decizii bazate pe optiuni pozitive si dispare nevoia de a fi umilit si coordonat de cineva. In timp ce, in tara, oamenii au ramas sub amenintarea pierderii locului de munca, sub tutela manipularii prin mass-media si prin contaminarea reciproca cu un stil reactiv de viata, cu nevoia pupincurismului care domina aproape orice loc de munca din Romania, inca si azi. Cei care incearca sa iasa de sub jugul malefic al pupincurismului romanesc, la scurta vreme se trezesc fara optiuni in fata unei realitati crude, cea a lipsei unei piete reale de locuri de munca. Cu siguranta au existat exceptii de oameni care au avut capacitatea de a se autoelibera de o structura de gandire comunista, traind in Romania, dar acestia nu reprezinta decat o minoritate.

Un alt plan de influenta este cel al conflictului ruso-ucrainian. Dezideratul de expansiune, de intindere a granitelor fostului imperiu sovietic nu este un factor deloc de neglijat. Rusia a reprezentat si reprezinta un vulcan activ cu o permanenta dorinta de eruptie, astfel ca episodul anilor de expansiune a comunismului este un motor care se tureaza periodic. Cu siguranta peisajul pe care il vedem expus de mass-media este doar varful icebergului. Cert este ca EU incearca sa contrabalanseze miscarile fostului imperiu, fapt care, cu siguranta are un efect asupra fenomenului politic din Romania.

Informatia necenzurata online reprezinta un al plan cheie in desfasurarea evenimentelor. In prezent tot mai multi utilizatori isi citesc presa pe internet, se informeaza din articole scrise de membrii ai altor tari, vorbitorii de limbi straine urmaresc stirile publicate de alte tari. Toate acestea asigura un plan mult mai larg de informare decat cel oferit de presa scrisa si televiziunea interna. Chiar exista o diferenta clara de opinie intre cei care au deschidere spre lumea online si cei care se rezuma doar la televizor si presa scrisa romaneasca. Desi, cu siguranta, se incearca o cenzura a informatiei online, totusi controlul informatiei provenite pe acest canal nu este atat de simpla, mai ales intr-o tara ca Romania. China, spre exemplu, duce o politica maxima de cenzura, dar stilul de viata dictatorial permite realizarea unui astfel de filtru fara a intampina vreo opozitie. Desi acum cativa ani aproape nimeni nu credea ca portalurile de socializare pot deveni o sursa strategica de informare, iata ca in prezent valul de informatie este chiar vital in anumite situatii.

In anii dinainte de revolutie, imi amintesc cum ascultam canalele straine de informare, in special radio Europa Libera. De abia asteptam sa aud “Aici Radio Europa Libera, in continuare vom asculta principale stiri…”. Nazuinta noastra de mai bine era puternic alimentata de acesta, desi statiile de bruiere functionau la putere maxima. De abia asteptam sa vina ora la care puteam asculta noutatile lumii civilizate. Stirile erau ca o gura de aer, pe care dupa ce o inpiram, aveam un alt elan si o alta speranta de viata mai buna. Simteam pulsul unei lumi mai dezvoltate, o lume pe care ne-o doream. Azi, sper, ca suntem cu cativa pasi mai aproape, dar sa nu uitam ca trebuie sa importam doar valorile occidentului, altfel vom trai si noi deziluziile cu care s-au alimentat si ei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: