Ucraina – final de poveste?


ukraine

Se poate scrie şi altfel despre situaţia din Ucraina. Ceva însă mă împiedică să mă aplec asupra subiectului cu intenţii literare sau emoţionale. E o situaţie care seamănă cu starea de dinaintea unei operaţii pe cord deschis, înaintea căreia nu mai e timp de sentimentalisme.

Nu ştiu câţi dintre români cunosc întreaga istorie şi, totodată, listă de probleme nerezolvate sau rezolvate „în coadă de peşte” a Ucrainei.

Nu vreau să reiau aici lucruri care sunt scrise în cărţile şi tratatele de istorie. Cei mai în vârstă sau cei care au citit şi altceva decât manualele de istorie ale perioadei comuniste pot confirma faptul că Ucraina este unul dintre marile semne de întrebare pe harta Europei.

Cu o istorie în care însăşi ideea de naţiune a fost mereu chestionabilă în ochii marilor cancelarii, în care stăpânii s-au schimbat după interese care n-aveau nimic de-a face cu noţiunea de stat, Ucraina rămâne una dintre puţinele ţări care dovedeşte şi acum că are dificultăţi în a-şi defini identitatea.

Frământată în interior de aceste dificultăţi, sfâşiată de atitudini pro-ruse, naţionalist-extremiste şi pro-occidentale, Ucraina pare sortită mai degrabă unei destrămări tragice. Şi nici nu are prea mari şanse să evite acest lucru câtă vreme până şi din punct de vedere teritorial, ţara aceasta este şi a fost aproape mereu o „încropeală.”

Pornind de la Rusia Kieveană din sec.IX, cel mai puternic stat din Europa următoarelor două secole, trecând prin uniunea cu statul polon şi stăpânirea lituaniană rutenizată, lupta pentru independenţă quasi-permanentă, formarea statală fărâmiţată după primul război mondial şi revoluţia rusă (R.P.Ucraineană, Hatmanatul ucrainean, R.P.Vest-Ucraineană) şi rusificarea forţată a lui Stalin şi mai apoi Hruşciov, Ucraina a rămas aproape mereu un stat care îşi caută identitatea.

citeste mai departe

sursa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: