Raul de masina


Un subiect destul de comun, cu destul de putine solutii si explicatii valide, dar care poate crea un disconfort major, in special celor care calatoresc des cu masina.

Vi s-a intamplat sa scrieti un SMS in timp ce erati pasager intr-o masina sau autobus si sa simtiti ca vi se face rau? Creierul primeste doua seturi diferite de informatii provenite pe canalul auditiv si pe cel vizual. Inconvergenta celor doua semnale creaza o confuzie la nivelul creierului, indicand doua stari diferite. Semnalul vizual primeste informatii de la reperul cu care interactionam(telefonul celular, cartea pe care o citim, etc) care este intr-o stare stationara in raport cu noi. Informatia transmisa la creier indica ca suntem intr-o stare de repaus. In acelasi timp semnalul auditiv indica ca suntem in miscare in raport cu solul. Contradictia dintre cele doua este interpretata de creier ca fiind o stare de rau generata de otravire. Reactia organismului de a elimina continutul stomacului este normala intr-o astfel de situatie.

O solutie buna, intr-o astfel de situatie, este de a echilibra cele doua semnale, cel auditiv si cel vizual, privind inafara geamului luand repere fata de care suntem in miscare.

21 thoughts on “Raul de masina

Add yours

  1. : )) stiu si io de-astia. pur si simplu nu-i inteleg.

   eu n-am rau de masina. ultimul drum lung a fost de 10 ore continuu cu o pauza de vreo 15 minute timp in care am stat la rand sa intru la toaleta. : ))

   ma iertati c-am dat buzna. : )

   1. ioi marinel! de-astea faci tu? acum ceva vreme un pastor isi cerea scuze pe un un blog pt greselile de tastare, ca cica era la volan, ca mai apoi sa povesteasca cum Domnul l-a scapat dintr-un grav accident de masina din care el s-a trezit abia la spital. nu stiu cauza accidentului, dar banuiesc c-a uitat sa mentioneze ce-si aminteste inainte de accident: anume ca, comenta ceva pe ceva bloguri, eventual. 😐

   2. Şi dacă ţi-aş spune că nu şi că de fapt eu nu scriu sms-uri în timp ce conduc, ci conduc în timp ce scriu sms-uri, ar fi vreo diferenţă? 😀

   3. Marinel, ar fi o mare diferenta, desigur. Peisajul ar incepe sa sune similar cu legile lui Chuck Norris : “Chuck Norris doesn’t wear a watch. He decides what time it is.” 😀

 1. Logică are ce spune nenea ăla dar la mine nu merge. Am incercat de sute de ori. Într-adevăr e mai bine rezist mai mult dar nu scap de problemă. Adică rezist 2 km dar la drum lung…

  Eu am o singură soluţie aparent eficientă emetiral sau emetostop la fiecare drum cu maşina mai mare de 5 km.

  În acelaşi timp cu avionul nu am nici cel mai mic bai.

  1. Nu toate retetele se potrivesc la oricine. Eu am auzit, cu multi ani in urma, solutia data de autorul clipului. In cazul meu functioneaza. Cred, pe de alta parte, ca problema este la nivelul programelor subconstiente care regleaza functionarea organismului. Spre exemplu am suferit de o alergie extrem de critica(care putea degenera in pierderea vederii), generalizata – la polen, acarieni, praf de camera, mucegai, etc. Manifestarile erau foarte accentuate. Nu am gasit un tratament medical pentru o palenta atat de larga de factori alergeni. Alergologii nu mi-au oferit o solutie functionala. Astfel am reusit sa identific patternul subconstient care declansa aceasta sensibilitate, evenimentele din copilarie care au contribuit la intiparirea lor, si lucrurile au revenit la normal. Nu a fost un proces simplu, dimpotriva, mi-a luat multi ani de studiu, de auto-analiza. In schimb am reusit sa vad cum convingerile subconstiente pot determina comportamentul organismului.

 2. Eu am mari probleme cu raul de mare. Am observat ca daca nu dorm suficient sau mananc mancare acida, incep sa hranesc balenele.Pentru prima data anul acesta am mers pe ocean folosind niste bratari si n-am mai avut probleme.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: