Stiinta si business


Stiinta s-a aflat intotdeauna la rascrucea dintre geniu si interese, intre dorinta de a intelege universul care ne inconjoara si profitul financiar pe care il poate atrage aceasta cunoastere. Suntem obisnuiti sa credem, ca adevarurile stiintifice promovate pe scara larga, sunt descoperiri de ultima ora si sunt singurele care descriu realitatea in mod corect. Ce se intampla in situatii in care descoperirile stiintifice pot descrie un traseu diferit de cel larg acceptat? Ce se intampla in cazul in care proiecte stiintifice de valoare indica nevoia unei cotituri radicale a fundamentului gandirii care sta la baza unor domenii ale stiintei?

Adevarurile care pot destabilizeaza echibrul stiitific global sunt marginailzate, sunt puse intr-o lumina gri a reflectoarelor, chiar daca adoptarea acestora ar contribui radical la binele global. Nu se darama o intreaga structura pentru un adevar, oricat de profund ar fi. In lumea cercetatorilor, criteriile de finantare a proiectelor sunt de multe ori determinate de factori economici, de planul de profit.

Filmul pe care vi-l propun sa il vizionati este inspirat dintr-un episod real din viata familiei Crowley. Doi dintre copii s-au nascut cu o afectiune genetica numita Pompe. Este o afectiune musculara, progresiva, letala. Mai multe detalii despre aceasta afectiune puteti afla aici.

Filmul prezinta drumul parcurs de o familie, care a depus eforturi greu de imaginat, pentru a gasi un tratament copiilor lor. Chiar daca exista un cercetator a carui teorii erau excelente, acesta era marginalizat, proiectele lui nu erau remarcate in lumea medicala. Materializarea si promovarea acestor teorii depindeau de sume enorme. Cei care beneficiau de potentialul financiar erau interesati doar de planul de profit care ar putea rezulta din investitia lor, conditie fara de care investitia nu s-ar fi realizat. In alte cuvinte, salvarea unor vieti omenesti este un element secundar in lumea afacerilor medicale. Efortul depus de John Crowley este unul extrem in incercarea disperata de a transforma teoriile in tratamente administrabile suferinzilor de boala Pompe. Este un film captivant, dar totodata unul care permite, cetateanului de rand si medicului care nu este obisnuit cu lumea afacerilor din spatele stiintei pe care o profeseaza, intelegerea luptei din spatele cortinei, dintre stiinta si business.

Desi Extraordinary Measures nu este un film recent, merita vizionat datorita realitatii pe care o dezvaluie. Harison Ford in rolul dr. Stonehill si Brendan Fraser in rolul lui John Crawley ofera garantia unui timp placut pe durata celor 106 minute ale filmului.

Proiecte deosebite care au avut un destin mai putin fericit decat tratamentul pentru boala Pompe, le-am prezentat aici  si aici. Proiectul numit medicina germana descoperit de dr Ryke Hamer, cat si descoperirile facute de dr. Bruce Lipton, in ciuda eficientei si a importantei acestora au fost marginalizate pe criterii similare. Pacientul de rand stie ca, un tratament pe care nu il recomanda un medic la cabinet, nu este bun, in schimb ceea ce nu stie este ca linia academica promoveaza solutii tinand cont de un factor decisiv – profitabilitatea, care poate rezulta din acestea. Rolul pacientului prins de menghina suferintei este sa se informeze, sa studieze pentru ca viata este in mainile sale. Cercetatorii din domeniul medical au depasit cu mult granitele stiintei pe care o vedem noi practicata in institutiile de specialiatate, in schimb factorul cheie in promovarea rezultatelor, tine de rentabilitatea economica a acestora.

2 thoughts on “Stiinta si business

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: