Intelegerea sinelui


sineleIn articolul precedent prezentam corespondenta dintre evenimentele anterioare care s-au petrecut in viata noastra(indiferent de intervalul scurs pana in prezent) si modul in care actionam in prezent. Istoria personala a fiecaruia dintre noi este foarte relevanta vizavi de statutul nostru actual. Temerile, bucuriile, telurile in viata sunt determinate de experientele anterioare.

 

Temerile, indiferent de natura lor, ne pot programa cursul vietii noastre intr-un anume fel, actionand ca un fel de angrenaje de control. In spatele apetitului de bogatie, spre exemplu, se pot ascunde astfel de experiente generatoare de destin. Teama de saracia din copilarie si adolescenta poate actiona ca un pivot de acel fel care ne alimenteaza starile interne astfel incat ori cat am castiga, lipsa de siguranta interna(nemotivata de context) sa ne impinga spre noi eforturi asidue de a dezvolta afacerile. Afacerile nu sunt rele in sine, ci eu ma refer la natura motivatiei care sta in spate.

John era un copil mic de statura cu o structura fizica destul de fragila, usor de intimidat de orice potential agresor din curtea scolii. Chloe era o tanara foarte draguta dintr-o clasa vecina si de acelasi nivel cu cea a lui John. Intre cei doi s-a creat o prietenie cu valente emotionale din partea lui John. De cate ori John o vedea pe Chloe in curtea scolii gasea nenumarate subiecte de discutie, incercand in permanenta sa o cucereasca. Era o simpatie reciproca. Intr-o zi Chloe prezinta colegilor noul ei iubit. Era un tip atletic, impunator din punct de vedere fizic si cu o incredere de sine foarte puternica, lucru care o incanta pe Chloe. John s-a vazut marginalizat de prezenta intrusului, nu putea face fata prezentei atletice si nici potentialului financiar al parintilor lui Clark. Supararea care si-a facut loc in sufletul lui John s-a transformat intr-o usoara depresie care l-a macinat in anii adolescentei si studentiei. Mediul de business inspre care l-a dus soarta i-a oferit posibilitatea de a deveni un puternic om de afaceri. Puterea banului i-a adus o noua perspectiva, umbra de nesiguranta in raport cu cei din jur a disparut brusc, simtindu-se complet vindecat de fantoma trecutului. Nu isi mai amintea situatia care i-a generat starea de frustrare din copilarie, in schimb simtea o eliberare completa, se simtea extrem de implinit de noul statut. Dupa ce s-a casatorit cu frumoasa Brigitte, a inceput sa intalneasca in mediul ei social barbati atletici cu potential financiar. Acestia faceau parte din mediul lui Brigitte, dar nu era vorba de nici o posibila situatie de compromis a ei. Cu toate acestea John a inceput sa resimta acea stare de apasare de care scapase cand a devenit om de afaceri. In mintea lui banii erau medicamentul care il scapase de starea neplacuta. Goana dupa afaceri, dupa o expensiune puternica l-a indepartat de valorile familiare, transformandu-l intr-un om neimplinit pe acest plan. De cate ori intra in contact cu mediul lui Brigitte lumea lui se intuneca, fantomele trecutului isi faceau aparitia din nou in inima lui, se simtea neiubit de sotia lui, desi ea tinea foarte mult la el si nu s-ar fi gandit la alt barbat. Starile interioare umbreau mintea lui John si nu putea vedea realitatea inconjuratoare.

Starile noastre de disconfort psihic si chiar fizic isi au radacina, in cele mai multe situatii, in trecut. Experiente de care nu ne mai amintim au creat un precedent, au intiparit in subconstient programe care se manifesta, actionate de imprejurari. De cele mai multe ori impulsurile subconstiente nu sunt interpretate cu claritate, le etichetam ca stari de indispozitie la baza carora nu stim ce se afla. Starea de fericire, de implinire, de echilibru in cele mai multe situatii nu are de a face cu cadrul extern, ci cu paradigmele subconstiente.

Oliver provenea dintr-o familie cu statut financiar mediu, dar o familie echilibrata compusa din parinti care tineau foarte mult la valorile familiare.  Tatal lui era un medic renumit in regiune, cu o lista consistenta de pacienti. De multe ori era suprasolicitat de acestia, dat fiind faptul ca isi trata cu mult respect si compasiune pacientii. Sentimentul de epuizare isi facea uneori simtita prezenta si avea nevoie de perioade de izolare pentru a se reface. Avea obiceiul sa isi amane intalnirile cu pacientii, cu cei al caror diagnostic permitea acest lucru. Oliver simtea acele momente in care tatal sau era avea nevoie de o pauza. Acele momente s-au imprimat profund in sufletul sau, in schimb nu si-a dat seama ca tiparele tatalui sau au devenit propriile lui tipare subconstiente. Dupa ce a devenit avocat, epuizarea il facea sa aiba un comportament similar cu al tatalui sau. El nu vedea legatura, i se pare ca lucrurile decurg normal.

Esecul unui caz pe care l-a preluat a determinat pierderea pozitiei privilegiate pe care o avea in randul avocatilor, pozitie dobandita prin capacitatea lui de a rezolva cazuri foarte dificile. Degradarea situatiei lui profesionale a avut la baza influenta in societatea a fostului sau client. Oliver s-a trezit peste noapte un avocat care nu isi mai putea intretine propriile sale cheltuieli cotidiene, fiind nevoit sa cedeze masinile de lux, apartamentele si sa renunte in totalitate la statutul si confortul sau social. Experienta traumatizanta l-a transformat dintr-un om extrem de activ si stapan de sine, intr-o persoana retrasa care evita orice situatie care l-ar fi pus in contact cu propriile stari conflictuale. A devenit o persoana care evita orice activitate pe care o considera in trecut binevenita si amana la maxim posibil obligatiile pe care le avea. Odata cu trecerea anilor Oliver s-a transformat intr-o persoana pentru care amanarea era cea mai buna reteta.

Amanarea este un tipar des intalnit in experienta multora dintre noi. Amanam diverse evenimente pornind de la un mic confort interior (neconstientizat) si facem imediat o conexiune logica care ne justifica starea de fapt. Acest tipar comportamental se poate agrava in situatii de dezechilibru al increderii in sine, fapt care poate duce la experiente extrem de neplacute.

Intelegerea si constientizarea formarii impulsurilor subconstiente ne permite cautarea de solutii care sa ne ajute sa depasim starile interne,  tipare comportamentale neplacute. Paradigma generala, comtemporana arunca toate aceste trairi cotidiene intr-un con de umbra, banalizandu-le sau negandu-le existenta in cele mai multe situatii. Acest tip de atitudine determina agravarea starii noastre si apelarea la o multime de surogate care promit sa rezolve situatia, in schimb nu au nici pe departe acest potential. Sa nu uitam totusi ca cel mai mare dusman al nostru suntem chiar noi insine. De cele mai multe ori cand nu ne intelegem, cand cautam solutii externe, problema este in interior. Reflexul general este de a scoate tandura din ochiul celuilalt, dar nu intelegem ca este o problema personala de optica, de barna din propriul ochi. Atunci cand intelegem si acceptam cu responsabilitate acest fapt ne aliniem pe coluarul corect.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: