Richard Wayne Bandler este un autor celebru NLP, dar in acelasi timp este co-creatorul acestei ramuri alaturi de John Grinder.
Modul in care noi gandim, reactionam la diferiti stimuli de mediu si sociali este determinat de o structura informationala proprie, o structura asemanatoare unui software care ruleaza pe computer-ul fiecaruia dintre noi. Am fost invatati sa credem ca reactiile pe care le avem, modul nostru de viata sunt un fel de “dat”, o preconditionare cu care ne-am nascut si ca tot ceea ce facem este firesc, iar acest firesc este ….normal. In alte cuvinte modul cum ne comportam este un fel de norma a vietii. In fapt lucrurile sunt mult diferite. Aceste opinii despre ceea ce suntem noi, valoarea pe care ne-o acorda societatea, sunt rezultanta unui proces de formare conditionat de mediu si de alegerile personale, dar nici intr-un caz nu este un “normal universal”.
Profesorii, parintii, prietenii, anturajul ne-au inoculat de-alungul vietii o serie intreaga de limitari, “esti urat, e genetic la tine”, “nu ai nici o sansa sa ai o viata buna”, “un tip ca tine nu poate spera la o sotie ca …”, “te-ai nascut intr-o tara saraca unde toti o duc prost, ce mai vrei?”, “doar mincinosii si oportunistii o duc bine, dar tu nu esti asa”, “parintii tai au murit de cancer, deci e normal ca sa ai un final similar”, “prost sa fii, noroc sa ai”, “de ce sa studiezi ca vezi ca toti cu studii o duc prost”, “cum sa il ierti la ce ti-a facut, dar esti prost?”, “ti-a facut ce ti-a facut, e normal sa i-o dai inapoi cu dobanda”. Acestea sunt cateva exemple de afirmatii limitatoare din lista de sute(poate mii) de pagini pe care le-am asimilat pe parcursul vietii. Aparent credem ca sunt o harta eficienta si obiectiva pentru o evolutie corecta in viata, in schimb hartile pe care le avem in viata pot fi extrem de eronate.
“Ati auzit ca s-a zis: “Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte.” Dar Eu va spun: sa nu va impotriviti celui ce va face rau. Ci, oricui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt. Oricui vrea sa se judece cu tine si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa. Daca te sileste cineva sa mergi cu el o mila de loc, mergi cu el doua. Celui ce-ti cere da-i; si nu intoarce spatele celui ce vrea sa se imprumute de la tine. Ati auzit ca s-a zis: “Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau.” (Sfanta Evanghelie dupa Matei cap 5) .
Afirmatii facute de Isus sunt in contradictie flagranta cu ceea ce noi consideram normal, sunt chiar afirmatii alarmante pentru multi dintre noi. Sa luam un exemplu concret “Ci, oricui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt”. Atunci cand cititi aceste afirmatii fiti putin atenti la reactia pe care o manifestati, la sentimentul ce va anima. Unii veti simti o stare de agitare , urmata de revolta, altii veti simti o povoara si o intristare. Toate acestea sunt reactii firesti, sunt reactii cat se poate de normale si nu intentionez sa va spun ca aveti sau nu aveti dreptate. Aceste lucruri nu sunt judecabile, fiecare avem o reactie naturala care trebuie acceptata si respectata. Care este sursa acestor reactii? Cum s-au format ele?
“Daca v-as intreba “credeti ca soarele va rasari maine?” care ar fi raspunsul pe care l-ati da? In mod normal veti raspunde “da”, dar in spatele acestui raspuns exista un intreg proces. Pentru a raspunde intrebarii “credeti ca soarele va rasari maine?”, veti avea o reprezentare la nivel mental a acest fapt. … Cand intreb “credeti ca soarele va rasari maine?” in mod normal oamenii au un flash in minte legat de soare si manifestarile lui. Ei vor spune “da” in mintea lor cu un anumit ton al vocii interne, si vor simti un sentiment de siguranta undeva in fiinta lor, care valideaza afirmatia ca fiind adevarata. Acest proces intern este un ghid al comportamentului nostru. Acesta ne permite sa ne facem planuri. Acesta ne permite sa cumparam o carte stiind ca o vom citi la un moment dat. Aceste convingeri sunt un ghid comportamental si o parte integranta importanta a fiintei noastre. Sunt de asemenea o parte importanta a modului in care ne putem schimba fiinta si cum se ne schimbam pe noi.”(Richard Bandler – “Get the life you want” pg 20).
Modul in care mintea opereaza si ofera raspunsuri la stimulii de mediu are in spate un mecanism de procesare a unor imagini sau filme mentala care reprezinta raspunsul. Este similar unei navigari intr-o baza de date din care preiau informatia dorita la momentul solicitarii. Aceste filme sau imagini mentale sunt reprezentate prin mai multe aspecte cum ar fi gust, miros, culoare, senzatie tactila, forme vizuale, emotie. In alte cuvinte este o imagine 6D. Imaginile 2D, 3D sunt filmele pe care le vizionam, 4D se adauga o senzatie tactila, 5D miros, gust, 6D emotie(nu insist asupra acestui proces pt ca nu este subiectul central). Modul in care am stocat informatia de-alungul vietii poarta amprenta raspunsului pe care il dam. Daca rasaritul de soare apartine unui flash din viata cand tocmai ne-am pierdut afacerea, ideea de rasarit de soare ne va crea un sentiment de tristete, in timp ce alta persoana care a asociat rasaritul de soare cu ziua in care s-a indragostit de cea mai mininunata fiinta din viata lui, rasaritul aduce multa caldura si fericire. In alte cuvinte inregistrarea informatiei la nivel mental nu este un proces care contine informatia stricta de tip “da”, “nu”, etc. ci asociaza un intreg tablou 6D.
Aceste tablouri mentale pot fi modificate astfel ca ideea de rasarit de soare sa nu ne aduca tristete, ploaia sa nu o asociem cu o stare emotionala proasta. Am fost obisnuit sa cred ca vremea ploioasa este o vreme urata, o conditionare nefericita vietii mele. Dupa ce am petrecut o vreme in UK unde ploaia domina aspectul cerului, urmarind reactiile celor din jur am observat ca sunt fericiti si nu simt frustrarea pe care noi o manifestam intr-o tara in care vremea este excelenta. Am invatat sa asociez un sentiment de fericire si de frumos atunci cand ma gandesc la ploaie, astfel reprezentarea interna a idei de ploaie imi aduce o emotie pozitiva, plina de caldura.
“Ci, oricui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt” este o chestiune de perceptie, de creere a tabloului intern si de redare a acestuia. Imaginati-va ca aveti un corp lipsit de senzatii fizice precum durerea. Orice palma pe care ati primi-o nu ar declansa durerea. In absenta acestui parametru din ecuatie, a primi o palma nu produce durere si poate fi privit cu o anumita obiectivitate. Isus vroia sa afirme ca reactiile negative ale mediului inconjurator, in particular o palma, nu trebuie sa genereze un tabloul perceptiv cu amprente negative, ci poate fi privit altfel, astfel ca nu suntem strinct conditionati de principiul o cauza – un efect, ci la o cauza – pot exista mai multe efecte. Modificarea unor atribute ale tabloului perceptiv poate genera raspunsuri diferite. Egoismul este un raspuns clasic la stimulii de mediu competitiv. Egoismul are la baza perceptia unei societati care cauta in permanenta sa ne fure bunurile, fericirea, astfel noi manifestam o reactie naturala de autoaparare. Nu voi discuta aici justetea unor paradigme atat de vaste intrucat poate fi subiectul multor carti. Doream sa subliniez faptul ca reactiile noastre sunt determinate de imagini, filme mentale care ruleaza in minte drept raspuns la stimulii de mediu. Aceste imagini, filme mentale se formeaza fara sa observam cand si cum si pot fi modificate astfel incat sa nu ne saboteze propria viata. Limitarile cu care am fost educati pot fi false bariere, in schimb noi le consideram ca fiind extrem de reale.
Leave a Reply