Viata vazuta prin intermediul emisferei drepte


Jill-Bolte-TaylorDr. Jill Bolte Taylor neurolog (neuroanatomist) de profesie a suferit un tragic accident cerebral in 1996. Tipul destul de rar intalnit de accident cerebrala (AVM) i-a afectat emisfera stanga a creierului, care la randul ei a inhibat functiile de baza ale organismului precum scris, citit, umblat, etc. Deconectarea acestei emisfere i-a produs o experienta intru totul inedita. Ca si specialist a inteles imediat natura situatiei si a incercat sa priveasca intregul episod atat prin prisma pacientului, cat si prin prisma specialistului.

Am fost obisnuiti sa credem ca universul nostru interior este dominat de egoism, competitie, frustrare si ca raspunsul negativ la reactii negative este o conditionare unica, orice efort de a mentine o atitudine pozitiva in fata unor provocari negative este un efort de vointa foarte mare. In fond toate acestea sunt conditionari cauzate de mediul de formare si a faptului ca am fost setati sa credem ca tine de determinismul genetic.

Precum arata si cercetarile facute de dr. Lipton intre stimul si raspuns exista un layer intermediar care regleaza tipul de raspuns pe care il oferim. Similaritatea dintre functionarea,  structura unui computer si fiinta umana este foarte mare. Raspunsul unui computer este conditionat atat de hardware, cat si de software, software-ul fiind responsabil de alegerea algorimului care sa ruleze ca raspuns la fiecare stimul, hardware-ul este doar mediul in care ruleaza programele.  In aceiasi maniera fiecare raspuns pe care il producem ca reactie la stimulii din mediul natural si social sunt conditionati de software-ul pe care il rulam. Daca respingerea sociala ne comunica un sentiment negativ, raspunsul nostru va fi unul negativ, in schimb aceasta este doar una din variantele posibile. Varianta alternativa este de a percepe stimulul ca generator de emotii pozitive. Si aici nu ma refer la terapia prin gandire pozitiva, ci la completa inlocuire a algoritmilor de perceptie. Intre stimulul extern si raspunsul pe care il oferim se gaseste un layer important si anume cel al perceptiei. Algoritmii de perceptie au fost setati inca din primele luni de viata, astfel ca la varsta adulta nici nu mai constientizam intreg procesul de formare al raspunsului. Inlocuind acesti algoritmi de perceptie, stimulii negativi pot fi interpretati altfel, precum am aratat in articole anterioare.

Va invit sa urmariti declaratia  facuta de dr. Jill  in cadrul emisiunii TED talk. Stilul extrem de plin de umor si de entuziasm de prezentare a lui dr. Jill va vor oferi 20 de minute de relaxare, dar si o perspectiva complet diferita a lumii vazuta prin intermediul emisferei drepte a creierului.

*Cum precizam in About, imi rezerv dreptul de a avea convingeri personale religioase, care pot converge mai mult sau mai putin cu opiniile din cadrul prezentarii facute de dr. Jill.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: