Multidimensionalitatea universului


dimensionsMatematicienii tuturor timpurilor si numai si-au manifestat interesul fata de multiplele fatete ale realitatii, diferentele dintre acestea si modul in care pot fi descrise cat mai bine. Geometria plana 2D, a deschis un orizont fascinant care permitea abstractizarea mediului inconjurator si reprezentarea acestuia prin elemente simple ca dreapta, unghiul, cercul, triunghiul, patratul etc si relatiile care se pot stabili intre acestea. Aceasta unealta extrem de utila a dat posibilitatea descoperirii a noi aspecte ale universului in care traim, aspecte care nu erau sesizabile prin observatii directe. Cu toate acestea multi au remarcat faptul ca lumea inconjuratoare este mai complexa si ca ar fi necesara dezvoltarea intrumentului geometric astfel incat sa poate include si alte aspecte. Astfel a aparut geometria trimimensionala, 3D.

Mai tarziu, aparitia geometriei neeuclidiene a surclasat asteptarile, aratand ca geometria euclidiana 2-3D este un caz particular al acesteia. Noua dimensiune permitand o mult mai fidela descriere a realitatii.

In timp ce matematica incerca sa aduca lumina asupra zonelor mai putin accesibile prin observatie directa ale materiei si universului, religia incerca sa defineasca o extra dimensiune a umanitatii. Daca umanitatea asa cum o percepem noi azi este bidimensionala, 2D, spiritualitatea este o extradimensiune, ceva asemanator celei dea treia dimensiuni in geometrie.

Rob Bryanton in interesanta sa carte “Imagining the tenth dimension” prezinta un mod ingenios dea percepe un sistem format din zece dimensiuni ale realitatii. Brian Greene are si el o contributie in acest sens prin cartea sa “The fabric of the cosmos”. Vi le recomand cu caldura pe amandoua, va vor aduce o complet alta perspectiva asupra realitatii in care traim.

Sa ne imaginam in continuare, ca realitatea materiala pe care noi o stim si pe care o percepem prin cele cinci simturi isi are echivalentul in geometria bidimensionala 2D, iar spiritualitatea este o a treia dimensiune a realitatii care corespunde geometriei tridimensionale. Sa vedem modul in care un personaj 2D reuseste sa intelegea cea dea treia dimensiune. In acest context va invit sa vizionati un scurt material animat care incearca sa prezinte unui personaj 2D, realitatea 3D in termeni accesibili acestuia.

Pentru ca observatiile sa ajunga de la faza de simple fapte probabile la fenomene validate, stiinta a creat diferite intrumente care au permis reproducerea si masurarea lor in laborator, astfel s-a definit credibilitatea acestora, cat si cadrul si conditiile de manifestare a unui fenomen. Religia pe de alta parte a incercat sa descrie o serie de observatii aparent aleatoare, in termenii unor principii functionali ai realitatii supra materiale. Spre deosebire de stiinta, religia nu dispune de intrumente care sa permita experimentarea universului spiritual. In schimb nevoia de certitudine a ridicat intrebari la care nu s-a putut raspunde intr-un mod direct.

Singurul mod de interactiune cu dimensiunea spirituala s-a putut realiza prin intermediul experimentului individual, dar in conditiile acceptarii acestei realitati in prealabil. Credinta creind in acest fel un minilaborator de experiment individual. Cu toate acestea complexitatea fenomenului a condus la diverse concluzii contradictorii de la o persoana la alta, astfel ca nu s-a putut crea o definire globala a cadrului spiritual, a realitatilor prezente, cat si a modul de interactiune dintre om si aceasta dimensiune. Aceasta confuzie globala a generat o reactie sceptica a majoritatii, in timp ce ceilalti au acceptat realitate, dar au creat o gama foarte diversa de definitii si principii descriptive ale realitatii. Aparent multi adepti a unei forme de credinta sau alta s-au oprit la nivelul de acceptarea pur teoretica fara a incerca macar sa faca un pas in experimentarea acestei dimensiuni, fapt care aduce avantaje minime personale. Se poate intr-adevar testa spiritualitatea? Care este cadrul cel mai corect de validare a existentei acestei dimensiuni? Cum putem avea certitudinea ca un sistem religios poseda macar o parte de adevar? Cu siguranta solutii exista!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: