Ucideti-l pe cel ce critica


punchingTraim intr-o societate axata pe raspunsuri violente lansate la adresa celor care au o opinie divergenta fata de noi. Acest tipar comportamental se formeaza inca din primii 6-7 ani de viata. Aceasta fiind perioada in care copii asimileaza tipare comportamentale, atitudini fundamentale de raportare la sine si la cei din jur.

In ultimii ani tot mai multi cercetatori straini apeleaza la analogia dintre functionarea unui computer si fiinta umana, la modul in care gandim si modul de rulare a unui software, pentru a explica diverse fenomene. Similitudinea dintre tiparele comportamentale si programele de calculator este o paradigma deja utilizata pe o scara destul de larga si are capacitatea de a ne face sa intelegem mai bine structura functionala a acestora. Consider ca noua paradigma ne ofera din multe puncte de vedere o mai mare putere de individualizare, conceptualizare si exprimare a fenomenelor ce ne inconjoara si ne definesc universul in care traim, cat si pe noi insine.

Programele de calculator pot fi privite la nivel macro ca un algoritm de rezolvare a unor probleme. Pentru a exemplifica elementul la care vreau sa ma refer voi apela la simplul calculator pe care il avem cu totii instalat pe computere. Toate calculatoarele au un numar minim de operatii incluse : adunarea (+), scaderea (-) , inmultirea (x) si impartirea (/). Functia de baza a calculatorului este aceea de a crea un raspuns la datele introduse tinand cont de operatia aleasa, astfel daca alegem operatia de adunare, la datele de intrare 6 si 3  rezultatul va fi 9, in cazul scaderii rezultatul va fi 3, in cazul inmultirii rezultatul va fi 18, iar in cazul impartirii rezultatul va fi 2. O transcriere a modului de functionare al calculatorului privit ca ansamblu ar fi :

daca operatie = adunare atunci rezultat 6+3 = 9

daca operatie = scadere atunci rezultat 6-3 = 3

daca operatie = inmultire atunci rezultat 6×3 = 18

daca operatie = impartire atunci rezultat 6/3 = 2

In cele ce urmeaza voi omite intentionat definitiile riguroase utilizate in informatica tocmai pentru a sublinia doar aspectul care ne intereseaza in procesul de fata. Un program de calculator poate fi definit ca un set de instructiuni aplicate unor date de intrare, aceste instructiuni fiind alese in functie de scopul pentru care a fost proiectat programul.

Tiparele comportamentale, in aceasta viziune, sunt practic niste programe care executa operatii pe baza datelor de intrarea. Sa luam niste exemple simple pentru a ilustra ce vreau sa spun.

daca cineva ma critica atunci folosesc toate modalitatile posibile sa il discreditez

daca din motive etice nu il pot discretida atunci ma voi infuria cat mai tare posibil

In general tiparele comportamentale sunt mai complexe, in schimb utilizeaza acelasi  mecanism care pe baza unor date de intrare calculeaza rezultatul in functie de propriul algoritm implementat.

Este extrem de simplu sa citim programele care stau la baza comportamentului din cateva interactiuni simple cu cei din jurul nostru, astfel putem intelege mediul in care s-au format. Desigur ar fi nepotrivit sa concluzionam ca cineva care are reactii violente a avut o familie in care aceste reactii erau promovate. O alternativa simpla si foarte comuna se poate observa la adultii care provin din familii pacifiste, familii care au fost victimele altor opresori, sau copii care in mediul lor scolar au fost oprimati de alti semeni ai lor.

Sigur in tot acest context intrebarea care se naste in mod natural este : cum pot reactiona in situatii conflictuale?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: