Relativitatea adevarului


Relativitatea a introdus un nou reper prin prisma caruia putem privi orice  fenomen, realitate ce ne inconjoara si anume paradigma observatorului. Multe dintre fenomenele pe care le intelegem intr-un anume fel la un moment dat este posibil sa aiba nuante diferite din perspectiva unor observatori diferiti si timpi t diferiti.

Adevarurile stabilite la un moment dat de stiinta au fost invalidate in lumina altor noi descoperiri. Medicina a evoluat in aceiasi directie reformulandu-si rezultatele cercetarilor in favoarea noilor descoperiri. Cercetarile stiintifice au pus la dispozitie noi modalitati de a privi fiinta umana, ca atare si medicina a progresat proportional cu tehnologia. Tehnologia comunicarii a evoluat de la comunicarea prin intermediul aparatului electromagnetic realizat de Samuel Morse in 1837 pana la retelele sofisticate utilizate de computerele noastre, telefonie, etc. Evolutia tehnologica este motorul multor descoperiri in diverse domenii ale stiintei, evolutia acesteia aducand noi rezultate in toate domeniile. Astfel rezultatele stiintifice sunt relative in raport cu descoperirile tehnologice la un moment dat, ele nefiind permanente pe scara evolutiei.

Parerile pe care le avem unii fata de altii sunt de asemenea relative, fiecare detinem o imaginea a celorlalti care releva o anumita fateta, surprinsa la un moment dat de un observator. Genialitatea spre exemplu era asociata mai demult (si inca exista multi care au aceiasi perspectiva) cu performanta in rezolvarea exercitiilor matematice, astfel majoritatea testelor de IQ sunt de natura matematica, impinzite doar cu concepte de acest fel. Relativ recent lucrurile au fost extinse si la alte aspecte ale vietii, astfel genialitatea poate fi particularizata nu doar la aspecte matematice, ci si la alte aspecte ale vietii in care performanta noastra poate fi cuatificata. Poti sa nu fii un geniul al stiintelor exacte, dar sa fii un geniu in asimilarea de limbi straine, in psihologie, in afaceri, in medicina, in familie poti avea o capacitati de a empatiza si de a comunica care depaseste cu mult performanta altora. Poti avea capacitati spirituale care ating valori maxime pe o scara de cuantificare. In alte cuvinte si genialitatea este relativa la un anume aspect al vietii.

Putem concluziona ca adevarul despre un anumit lucru este partial si temporar, paradigmele suportand modificari pe parcursul evolutiei stiintei, etc. In alte cuvinte adevarul este relativ la capacitatea de analiza a observatorului si a rezultatelor tehnologice de care dispune la un moment t.

Bazat pe aceste concluzii intrebarea “ce este adevarul?” ramane inca in picioare, cit si omoloaga sa “ce este minciuna?”

2 thoughts on “Relativitatea adevarului

Add yours

  1. Există şi va rămâne din colo de timp un Adevăr veşnic, imuabil, pe care nu-L va tinge niciun fel de relativism omenesc. Şi există frânturile noastre de adevăruri cumplit de relative, pe care le tot schimbăm după cum se schimbă şi mintea noastră… Zic şi eu…
    Ai spus bine despre evoluţia tehnologică care a schimbat atât de tare mersul acestei lumi. Şi cine ştie spre ce ne vom mai îndrepta în anii ce vor urma?
    Numai bine, dragă Romi! 🙂

  2. Multumesc draga Alex pentru vizita pe noua forma a blogului :).

    Este foarte real ceea ce spui, Dumnezeu este un adevar imuabil. Cu toate acestea si perceptia noastra vizavi de Dumnezeu este relativa, asta pot spune uitandu-ma la evolutia (in bine zic eu) viziunii si perceptiei mele fata de Dumnezeu.

    Ce ma surprinde este faptul ca stiinta incepe sa scoata in evidenta lucruri pe care nu cu mult timp in urma le nega vehement posibilitatea. Voi reveni cu niste articole in care stiinta evidentiaza niste posibilitati paradoxale pentru viziunea actuala pe care o avem asupra lumii in care traim.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: